Vertel Vrijheid header image Meester Ontwerpers

Vertel Vrijheid

Social media campagne

In 2019 en 2020 viert Nederland dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd en Nederland werd bevrijd. Met het project Vertel Vrijheid! dragen vmbo leerlingen bij aan de viering van 75 jaar Vrijheid.

Vertel Vrijheid! is een initiatief van 14 musea en herinnerings­centra die verenigd zijn in SMH 40-45. Op 14 plekken in Nederland, van Friesland tot Zeeland, maken scholieren een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. In elke rap speelt een voorwerp of een verhaal uit één van de SMH 40-45 musea een centrale rol. Van elke rap wordt een videoclip gemaakt. Zie ook www.vertelvrijheid.nl

Kunst en onderwijs

Hoe ontwikkel je een lesplan op zo'n manier dat de doelgroep, docent en vmbo leerlingen de informatie helder en begrijpelijk tot z'n beschikking krijgt? Hoe zorg je er voor dat de beeldtaal aanspreekt?

Meester Ontwerpers kreeg bij dit project ook een adviserende rol om de kennisoverdracht toegankelijk te maken in o.a. lesplannen. Tevens een huisstijl te ontwikkelen die breed inzetbaar is, hedendaags en aansprekend bij de doelgroep.

Het concept was al snel duidelijk, een metafoor van de naam: de duif, een universeel symbool, een kroontjespen voor het woord in schrift en de microfoon als uitroepteken.

Typografisch kozen we voor de Univers, een font familie van Adrian Frutiger uit 1957. Door gebruik te maken van oblique, bold en kapitaal en de kleurstelling oranje (Nederland), wit (vrede) en zwart (oorlog) in een gebalanceerde compositie heeft het geheel een stoere, frisse en moderne uitstraling.